- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- Marieke Rijk
- Toelichting
-
De vergadering start om 19.00 uur
Agendapunten
-
1Opening - 19:00
-
2Publieksrondvraag - 19:00
-
3Vaststellen agenda 6 mei en mededelingen - 19:05
-
4Rondvraag algemeen - 19:10
-
5A-agenda - 19:15
-
5.1
Het huidige beleid op rondkomen loopt af per 2026. Gestart wordt met de actualisatie van het beleid op rondkomen voor 2026-2030. De aanbevelingen uit de Evaluatie Beleidsvisie Rondkomen en het rekenkamerrapport Armoede en ongelijkheid in de gemeente Hoorn worden hierin meegenomen. Voorgesteld wordt om de raadscommissie een aantal vragen voor te leggen, om input op te halen voor de actualisatie van het beleid.
Indeling spreektijden:
Per fractie een eerste reactie (pitch) : (max.) 1 minuut
Aansluitend debat: (max.) 35 minuten
Reactie college op debat: (max.) 5 minuten
Afronding debat en conclusie advies commissie: (max.) 7 minutenBijlagen
-
5.2
De evaluatie van het horecabeleid laat zien dat de aanpak grotendeels werkt, maar op punten verbeteringen nodig zijn. De samenwerking tussen horeca en gemeente kan professioneler, en een horecaconvenant kan helpen om duidelijke afspraken te maken. Daarnaast is er ruimte om mengvormen (blurring) te verruimen. De huidige sluitingstijden voldoen, maar ondernemers willen meer flexibiliteit bij incidentele ontheffingen. Verder wordt voorgesteld om de Staat van Inrichtingen te vervangen door toetsing aan het Omgevingsplan en de APV wat meer maatwerk en flexibiliteit biedt. De raad wordt gevraagd hierover mee te denken en richting te geven aan de voorgestelde wijzigingen.
Indeling spreektijden:
Per fractie een eerste reactie (pitch) : (max.) 1 minuut
Aansluitend debat: (max.) 35 minuten
Reactie college op debat: (max.) 5 minuten
Afronding debat en conclusie advies commissie: (max.) 7 minutenBijlagen
-
5.3
De gemeente Hoorn staat voor grote uitdagingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg, die voortkomen uit de vergrijzing van de bevolking, de toenemende zorgvraag, de toenemende zorgcomplexiteit en de verschuiving naar zelfstandig wonen buiten zorginstellingen. In de woonzorgvisie staat het beleid voor de periode 2025-2030 centraal voor vier specifieke doelgroepen:
-ouderen;
-ouderen die gebruik maken van verpleging, verzorging en thuiszorg;
-mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking;
-mensen die behoefte hebben aan wonen met ondersteuning.
Op 28 januari 2025 heeft het college besloten de Woonzorgvisie 2025-2030, ‘Prettig wonen voor jong en oud’ als uitgangspunt te nemen voor het opstellen van de bijbehorende uitvoeringsagenda. Deze wordt aangeboden aan het college om vast te stellen. Tevens wordt de Woonzorgvisie aan de raad aangeboden om vast te stellen.
Voorgesteld wordt om de benodigde middelen in 2025 en 2026 voornamelijk te dekken vanuit geoormerkte rijksmiddelen IZA, GALA, SPUK-DOS en WOZO. De financiële consequenties voor 2027-2030 verder in beeld te brengen en met een dekkingsvoorstel te komen voor de kadernota 2026.
Indeling spreektijden:
Per fractie een eerste reactie (pitch): (max.) 1 minuut
Aansluitend debat: (max.) 20 minuten
Reactie college op debat: (max.) 5 minuten
Afronding debat en conclusie advies commissie: (max.) 7 minutenBijlagen
-
6B-agenda - 22:00
-
6.1
Op 17 oktober 2023 heeft de raad op basis van 2 scenario’s voor de mogelijke uitbreiding van het woonwagencentrum Bobeldijk-Zomervaart, besloten in te stemmen met het scenario waarin voorzien wordt in een uitbreiding met 13 standplaatsen. Om de juridische en planologische procedure voor te kunnen bereiden en uit te voeren, inclusief de voorbereiding van het bouwrijp maken van het terrein, is een projectopdracht opgesteld. Het voeren van deze procedure is nodig om te komen tot een aanvraag omgevingsvergunning. Dit is een publieke taak die de gemeente uitvoert. Daarnaast is een raadsvoorstel opgesteld voor een aanvullend voorbereidingskrediet om deze werkzaamheden ambtelijk te kunnen uitvoeren.
Bijlagen
-
6.2
Bewoners van woonwagencentrum Bobeldijkerweg moeten voor het gebruik van een woonwagenstandplaats een vergoeding betalen. De gemeente is eigenaar van een aantal huurstandplaatsen op dit centrum, Intermaris verhuurt een aantal standplaatsen met een huurwoonwagen of sociale huurwoning en een deel van de standplaatsen is in eigendom bij bewoners. Het college heeft met een groot aantal bewoners voor het gebruik van de woonwagenstandplaats een huurovereenkomst afgesloten. Van de bewoners met wie nog geen huurovereenkomst is afgesloten, kan op basis van de verordening woonwagenrechten 2025 woonwagenrecht worden geheven. Het tarief van deze woonwagenrechten is afgestemd op de hoogte van de huurgelden voor standplaatsen waarvoor een huurovereenkomst is afgesloten Per 1 juli 2025 worden, door Intermaris en het college van gemeente Hoorn, de huren voor het woonwagencentrum verhoogd met 4,1%. Het college stelt voor de woonwagenrechten met ditzelfde percentage te verhogen. Deze verordening is een jaarlijks terugkerend besluit. Behalve verhoging van de tarieven worden geen veranderingen voorgesteld.
Bijlagen
-
6.3
Op 12 december 2023 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Stationsgebied vastgesteld. Tegen dat besluit is beroep aangetekend. Ook zijn 2 verzoeken om een voorlopige voorziening ingediend.
De voorzieningenrechter heeft beide verzoeken op 22 juli 2024 afgewezen. Er is geen sprake van een spoedeisend belang. Het bestemmingsplan is daardoor wel in werking getreden, maar is nog niet onherroepelijk. Geconstateerd is dat het plan op enkele punten juridisch beter kan en dat de juridische houdbaarheid van het plan verbetert door het aan te passen vóór behandeling van het beroep door de Raad van State. Artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht biedt de mogelijkheid om voorafgaand aan de zitting bij de Raad van State gebreken uit het oorspronkelijke vaststellingsbesluit te herstellen.
De aanpassingen van het bestemmingsplan zijn verduidelijkingen, correctie van verschrijvingen en enkele wijzigingen in het plan. De gemeenteraad wordt voorgesteld om het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan te wijzigen.Bijlagen
-
6.4
De Regio Deal Noord-Holland Noord is een samenwerking tussen het Rijk, provincie en 23 regionale partijen met als doel het verbeteren van de brede welvaart in onze regio. Dat betekent investeren in goed onderwijs, een sterke arbeidsmarkt, een fijne leefomgeving en een duurzame toekomst. Om deze ambities waar te maken is 65 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft uit de regio zelf komt.
Met dit voorstel legt het college de juridische en organisatorische afspraken vast die nodig zijn om de Regio Deal uit te voeren. Het gaat onder andere om de oprichting van een stichting, duidelijke spelregels voor subsidieaanvragen en afspraken over de samenwerking. De gemeenteraad wordt betrokken bij de besluitvorming over de oprichting van de stichting. In de komende periode starten de eerste projecten en worden inwoners en organisaties actief betrokken bij de uitvoering.Bijlagen
-
7Sluiting - 22:15