Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie

dinsdag 15 januari 2013

20:00 - 23:00

Agendapunten

  1. 1


    Tijd: van 20:00 tot 20:05

  2. 2


    Tijd: van 20:05 tot 20:10

  3. 3


    Tijd: van 20:10 tot 20:15
    Toelichting Commissie: Voor vragen of opmerkingen: gelieve contact op te nemen met de griffie.

  4. 4


    Tijd: van 20:15 tot 20:20
    Toelichting Commissie: rondvraag op dit beleidsterrein en rondvraag algemeen

  5. 4.a


    Tijd: van 20:20 tot 21:15
    Portefeuillehouder: Wethouder Louwman
    Toelichting Commissie: De mobiele communicatie maakt in Nederland de laatste jaren een ongekende groei door. Het aantal gebruikers en aanbieders van mobiele communicatienetwerken neemt toe. Providers signaleren dat er 'gaten' zijn in het Hoornse netwerk (dekkingsprobleem). Uitbreiding van het aantal antenne-installaties is nodig. Bij toestemming van een meerderheid van de bewoners kunnen antenne-installaties geplaatst worden op bestaande hoge bouwwerken. Indien dit niet mogelijk is, moeten er vrijstaande masten worden geplaatst. Voor het plaatsen van deze vrijstaande masten is wel een omgevingsvergunning nodig. De Beleidsregel 'Gemeentelijk Antennebeleid 2012' geeft kaders aan voor de zorgvuldige plaatsing van de antenne-installaties voor mobiele telefonie en vervangt de Beleidsnotitie Zendmasten 2002. De informatie over techniek, wetgeving en (mogelijke) risico's voor de gezondheid is geactualiseerd. Met name voor wat betreft het plaatsingsbeleid (hoofdstuk 5) en het communicatiebeleid (hoofdstuk 6) kan de gemeente zelf keuzes maken. Ten opzichte van 2002 wijzigt het plaatsingsbeleid niet of nauwelijks. Kernpunten hiervan zijn dat:

    • de binnenstad zich niet leent voor het plaatsen van vrijstaande zendmasten;
    • ook voor de woonwijken in beginsel een restrictief beleid geldt; voor die gebieden kan wel, in overleg met de wijkorganen, een uitzondering worden gemaakt als alternatieven ontbreken;
    • voor bedrijventerreinen, kantoorlocaties en sportterreinen ruimere plaatsingsmogelijkheden gelden;
    • gestreefd moet worden naar site-sharing (meerdere providers in één mast);
    • de plaatsing op bestaande gebouwen en andere hoge objecten uitdrukkelijk de voorkeur heeft;
    • de installaties geen afbreuk mogen doen aan de visuele kwaliteit van een gebouw en de omgeving;
    • bij nieuwbouw rekening dient te worden gehouden met integratie van de installatie.
      Op verzoek van de werkgroep UMTS worden de GGD en huisartsen betrokken bij de uitwerking van het plaatsingsbeleid.
      Aan de commissie gevraagd: De raad wordt gevraagd de beleidsregel 'Gemeentelijk Antennebeleid 2012' vast te stellen.
      NB:
      Fractie Tonnaer, GroenLinks, PvdA en CDA en hebben op 14 december 2011 artikel 43-vragen gesteld over het dichten gaten mobiele netwerk. De beantwoording is als bijlage toegevoegd.

    advies aan de raad.

  6. 5


    Tijd: van 21:15 tot 21:20
    Toelichting Commissie: rondvraag op dit beleidsterrein.

  7. 5.a


    Tijd: van 21:20 tot 22:15
    Portefeuillehouder: Burgemeester Van Veldhuizen
    Toelichting Commissie: De gemeenteraad heeft naar aanleiding van een discussie over het Outdoor Stereo Festival (september 2010) en de botenbeurs op het Oostereiland (maart 2012) gevraagd om een notitie over evenementen. In de notitie wordt het huidige beleid beschreven en wordt voorgesteld dit te verruimen voor het Oostereiland. In het huidige beleid is voor een aantal aangewezen locaties het maximum aantal evenementen categorie II en III (middelgrote en grote evenementen) begrensd. Het is nu niet mogelijk om evenementen toe te staan op Oostereiland, omdat het maximaal aantal toegestane evenementen in het Havengebied al wordt benut voor bestaande evenementen (waterweken, sinterklaasintocht, smartlappenfestival en havenconcerten). Het college vindt het wenselijk om het Oostereiland als locatie aan het evenementenbeleid toe te voegen en stelt voor het aantal evenementen op Oostereiland te begrenzen tot maximaal drie in categorie II en een in categorie III. Het categorie III-evenement is bedoeld voor een eventuele botenbeurs.
    Het maken van beleidsregels voor evenementen is primair een bevoegdheid van de burgemeester, maar is vanwege de economische component neergelegd bij het college. Het college vraagt om advies over de voorgestelde verruiming voor het Oostereiland.
    NB:
    Hoorns Belang en PvdA hebben op 13 november 2012 artikel 43-vragen gesteld over het concept evenementenbeleid. De beantwoording is als bijlage toegevoegd.

    Aan de commissie gevraagd: meningvormende discussie.

  8. 6


    Tijd: van 22:15 tot 22:20
    Toelichting Commissie: rondvraag op dit beleidsterrein.

  9. 6.a


    Tijd: van 22:20 tot 23:00
    Portefeuillehouder: Wethouder Ruppert
    Toelichting Commissie: Op 1 september 2012 is de Wet basistarieven ingegaan. In deze wet is bepaald, dat de raad tarieven vaststelt die het college in acht neemt bij het aangaan van overeenkomsten voor de levering van hulp bij het huishouden. Er bestaat echter grote onduidelijkheid of deze wet ook geldt voor de overeenkomsten die Hoorn samen met 18 gemeenten in Noord-Holland Noord per 1 januari 2013 hebben afgesloten. Voor alle zekerheid worden de 19 raden van de gemeenten toch gevraagd basistarieven vast te stellen. De gemeenten willen niet het risico lopen dat de afgesloten overeenkomsten onrechtmatig worden verklaard. De raad wordt gevraagd het basistarief voor Hulp bij het huishouden categorie HH1 vast te stellen op € 21,00 per uur en voor Hulp bij het huishouden categorie HH2 op € 25,20 per uur.
    NB: raads- en commissieleden zijn op 4 december 2012 in een informatieve sessie nader geïnformeerd over dit voorstel.
    Aan de commissie gevraagd: advies aan de raad.

  10. 7


    Tijd: van 23:00 tot 23:00